me nhny csaldi rksg-sti. Isteni finomak, s sehol sem kapni:)
Vlus szelet
Tszta: 1/2kg liszt
1 dkg szalakli
10 dkg cukor
kb. fl liter tej
1db tojs
9 dkg margarin(vaj)- meg kell olvasztani
A lisztet, s a szalaklit sszekeverjk a cukorral, hozzadjuk a tojst s a margarint, meg annyi tejet, hogy a tszta ne follyon le a tepsi htrl(olvasd tovbb s rtelmet kap:)), de jl kenhet legyen. Robotgppel finomabbra keverhetjk. Egy tepsit kenjnk ki (1.vajrteg2.liszt), a stt melegtsk el. Osszuk 3 rszre a tsztt, s az els adagot kenjk egy tepsi htra ,(egyszeren fordtsd gy a tepsit, hogy dombor legyen, gy nem kell a tepsi homor rszbl kaparsznod ki a tsztt, hanem egyszeren lecssztathatod a tetejrl) s sssk vilgosra. Amikor beteszed a tsztt azonnal vedd le a lngot kzepesre. szre fogod venni, hogy vilgosodik, de ehhez oda kell figyelni!
Krm: 2 rszbl ll, ezeket kln kln elksztjk, majd miutn a meleg krm lehlt sszekeverjk.
Meleg:
8dkg liszt
1/2 liter tej
1 csomag vanliscukor (1dkg)
Hideg:
20dkg vaj
20dkg porcukor
1/2dl rum:)
kaka
A meleg krmet lland kevers mellett srre fzzk. Mikzben teljesen lehl, elksztjk a hideg krmet, majd a kettt sszekeverjk.
Ferdinnd tekercs

Nyers llapotban:)
60dkg rteslisz
5dkg leszt
5 tojssrgja
tej
25dkg porcukor
20dkg vaj
pici s
2db vanlis cukor
Az lesztt kevs cukorral megfuttatjuk, hozzadjuk a lisztet s a tojssrgjt+ 1pici st. Annyi tejet adunk hozz, hogy kicsit ersebb legyen, mint a szoksos kelttszta.(formzhat legyen). A kidolgozott tsztt konyharuhra fektetjk, s 3-4mm-nyire nyjtjuk.
A vajjal, a porcukorral s a vanlis cukorral jl kikevert krmet ksztnk. Ezzel megkenjk a tsztt, s mint a beiglit sszetekerjk. 4 cm krli darabokra vgjuk(ahogy a fnti kpen a kkuszos tekercs), s kikent tepsibe fektetjk a kistekercseket.(vigyzat, meg fog kelni, ezrt hely kell!) Meleg helyen pihentetjk, s mikor megkelt elmelegtett stbe tesszk. Kevs langyos tejet cukorral zestnk, s ezzel meglocsoljuk a flslsben lv tsztt. Halvny rzsasznre stjk. (vanliamrts illik hozz, de egyszer vanliapudding is j.)
Lili kifli


Nyamm...
25dkg liszt
25dkg vaj
25dkg tr+25dkg tr a tltelkhez
csipetnyi s
citromhj
A hozzvalkat jl sszegyrjuk, 2 rt pihentetjk. Vkonyra kinyjtjuk, s ngyzetekre vgjuk a tsztt (10*10cm) Kiskanlnyi tltelket tesznk a kzepre, majd ferdn sszecsvarjuk.
Tltelk:
25dkg trt tetszs szerint destjk(citromhj, mazsola, esetleg 1 tojs srgja), pici bzadarval keverjk ssze.
Trkrmmel megtltve, kis henger formban halvnyra megstjk, melegen porcukorral meghintjk.
Kicsit n csak sls kzben, rgi villanystn-8fokozatoson-6os fokozaton 30 percig sl.
J TVGYAT!!!^^ |