Íme néhány családi örökség-süti. Isteni finomak, és sehol sem kapni:)
Vílus szelet
Tészta: 1/2kg liszt
1 dkg szalakáli
10 dkg cukor
kb. fél liter tej
1db tojás
9 dkg margarin(vaj)- meg kell olvasztani
A lisztet, és a szalakálit összekeverjük a cukorral, hozzáadjuk a tojást és a margarint, meg annyi tejet, hogy a tészta ne follyon le a tepsi hátáról(olvasd tovább és értelmet kap:)), de jól kenhető legyen. Robotgéppel finomabbra keverhetjük. Egy tepsit kenjünk ki (1.vajréteg2.liszt), a sütőt melegítsük elő. Osszuk 3 részre a tésztát, és az első adagot kenjük egy tepsi hátára ,(egyszerűen fordítsd úgy a tepsit, hogy domború legyen, így nem kell a tepsi homorú részéből kaparásznod ki a tésztát, hanem egyszerűen lecsúsztathatod a tetejéről) és süssük világosra. Amikor beteszed a tésztát azonnal vedd le a lángot közepesre. Észre fogod venni, hogy világosodik, de ehhez oda kell figyelni!
Krém: 2 részből áll, ezeket külön külön elkészítjük, majd miután a meleg krém lehűlt összekeverjük.
Meleg:
8dkg liszt
1/2 liter tej
1 csomag vaníliáscukor (1dkg)
Hideg:
20dkg vaj
20dkg porcukor
1/2dl rum:)
kakaó
A meleg krémet állandó keverés mellett sűrűre főzzük. Miközben teljesen lehűl, elkészítjük a hideg krémet, majd a kettőt összekeverjük.
Ferdinánd tekercs
Nyers állapotban:)
60dkg réteslisz
5dkg élesztő
5 tojássárgája
tej
25dkg porcukor
20dkg vaj
pici só
2db vaníliás cukor
Az élesztőt kevés cukorral megfuttatjuk, hozzáadjuk a lisztet és a tojássárgáját+ 1pici sót. Annyi tejet adunk hozzá, hogy kicsit erősebb legyen, mint a szokásos kelttészta.(formázható legyen). A kidolgozott tésztát konyharuhára fektetjük, és 3-4mm-nyire nyújtjuk.
A vajjal, a porcukorral és a vaníliás cukorral jól kikevert krémet készítünk. Ezzel megkenjük a tésztát, és mint a beiglit összetekerjük. 4 cm körüli darabokra vágjuk(ahogy a fönti képen a kókuszos tekercs), és kikent tepsibe fektetjük a kistekercseket.(vigyázat, meg fog kelni, ezért hely kell!) Meleg helyen pihentetjük, és mikor megkelt előmelegített sütőbe tesszük. Kevés langyos tejet cukorral ízesítünk, és ezzel meglocsoljuk a félsülésben lévő tésztát. Halvány rózsaszínre sütjük. (vaníliamártás illik hozzá, de egyszerű vaníliapudding is jó.)
Lili kifli
Nyamm...
25dkg liszt
25dkg vaj
25dkg túró+25dkg túró a töltelékhez
csipetnyi só
citromhéj
A hozzávalókat jól összegyúrjuk, 2 órát pihentetjük. Vékonyra kinyújtjuk, és négyzetekre vágjuk a tésztát (10*10cm) Kiskanálnyi tölteléket teszünk a közepére, majd ferdén összecsvarjuk.
Töltelék:
25dkg túrót tetszés szerint édesítjük(citromhéj, mazsola, esetleg 1 tojás sárgája), pici búzadarával keverjük össze.
Túrókrémmel megtöltve, kis henger formában halványra megsütjük, melegen porcukorral meghintjük.
Kicsit nő csak sülés közben, régi villanysütőn-8fokozatoson-6os fokozaton 30 percig sül.
JÓ ÉTVÁGYAT!!!^^ |